Waar kies jij voor: continu verbeteren of cloudtransitie roadmap?

Ccntinu verbeteren of cloudtransitie roadmap?
Het viel ons gewoon op. Als we cloud gerelateerde artikelen lezen dan gaat het vaak over woorden als ‘roadmap’, ‘ stappenplannen’ (van vijf, zes, zeven of zelfs meer stappen) of ‘fases’ (ook in allerlei aantallen) om tot een transitie naar de cloud te komen. Op ons komt dat over als korte termijn denken en alsof er gaan alternatieven zijn. We zullen het uitleggen:

Transformeren naar de cloud is niet het hoogste doel

Toch lijkt het vaak zo. Veel IT leveranciers positioneren cloud als een heilige graal: een magische manier die je persé nodig hebt om te overleven. Maar is dat wel zo? Volgens ons gaat het erom dat medewerkers slim, efficiënt en probleemloos kunnen werken. Onafhankelijk van het feit of je bestanden, gegevens en software op een andere plek dan je eigen locatie staat. Het gaat om het inrichten van de juiste werkprocessen. Dan pas maak je een technologiekeuze en is cloud een mogelijke optie.

Continu verbeteren is waar wij voor kiezen

Als eerste stap van een cloud transitie wordt vaak genoemd ‘het inventariseren van de huidige IT omgeving’. Maar daar zit een zeker risico aan. De kans bestaat bijvoorbeeld dat je applicaties klakkeloos meeverhuisd naar de cloud die niet of nauwelijks gebruikt worden. Of misschien ben je wel onnodig allerlei verouderde data aan het migreren. Natuurlijk doen we ook, wanneer het nodig is, aan inventariseren, onderzoeken, testen, migreren en beheren, maar door prioriteit te geven aan continu verbeteren geloven we een betere strategische partner te kunnen zijn. Niet voor de korte maar de lange termijn. En bij het laatste hoort het volgende:

Het kennen van de strategie

Als we dan toch willen kiezen voor ‘denken in stappen’ dan begint elk verbetertraject rondom IT of innovatie met het kennen van de strategie. Dat betekent transparant en open durven zijn naar elkaar en met wederzijds vertrouwen samenwerken. Want als je de strategie kent dan schaf je ook geen onnodige IT tooling aan en hou je tijd over voor groei en innovatie. We schreven er al eerder over in de vorige blog.

Stappen stoppen nooit!

Dat is onze eindconclusie. We leven allemaal in een razendsnel veranderende maatschappij. Als je denkt dat je vandaag de laatste stap in de cloud gezet hebt dan kan het morgen zo zijn dat de business om iets anders vraagt. Agile zijn (wendbaar) is waar het tegenwoordig om gaat. Denk alleen al aan wat er allemaal op economisch en politiek vlak gebeurt. Stappen stoppen nooit en een cloud transitie is slechts een begin van een verandering in denken en werken. Daarom kiezen we liever voor de term continu verbeteren dan transformeren naar de cloud als hoogste doel te benoemen.

Kunnen we jou van dienst zijn met het opstellen van een meerjarenplan?

Meestappen als langdurige reisleider, die je op elk moment om richting en advies kan vragen, dat doen we van harte. Een meerjarenplan levert inzicht op en vooral ook rust. Voor meer informatie neem contact met ons op.

Ccntinu verbeteren of cloudtransitie roadmap?
Relevante links