Een veilige werkplek in de cloud? Dat vereist samenwerking!

Een veilige werkplek in de cloud? Dat vereist samenwerking!

Een veilige ICT-omgeving realiseren, die ook voldoet aan wet- en regelgeving, dat lukt tegenwoordig niet meer alleen. Dat is een belangrijke reden waarom we samenwerkingen aangaan met strategische partners: experts die we zien als waardevolle collega’s. We schreven erover in onze vorige blog. Dit keer vroegen we aan Kenneth van Surksum, MVP op het gebied van Enterprise Mobility en Security, waar hij zich over verbaast in het vakgebied van veilige werkplekken. Dit was zijn antwoord: 

‘Veel bedrijven denken nog op de oude manier’

Denken dat je een project kunt afronden, gedefinieerd met een kop en een staart, dat werkt tegenwoordig niet meer. ‘Verandering is iets geworden wat er continu is. Als voorbeeld kreeg je in het verleden een keer per vijf jaar een nieuwe OS (Operating System), maar nu word je geconfronteerd met nieuwe functionaliteiten die wekelijks worden uitgebracht en dat heeft zo z’n consequenties op het beheersbaar kunnen houden van de ICT-omgeving’, vertelt Kenneth.  

De waterval aan informatie

Organisaties die eenmaal gekozen hebben voor clouddiensten lopen de kans om grip en controle te verliezen; het is niet meer bij te houden. De technologische ontwikkelingen gaan namelijk zo hard dat IT-beheerders lang niet altijd kunnen inschatten wat de impact is van alweer een nieuwe Microsoft release.  

‘Mijn stelling is dan ook dat je in de cloudwereld niet zonder externe kennis kunt om bij te blijven en dat ‘het alles zelf willen doen’ geen optie meer is’, aldus Kenneth. ‘De reden om samen te werken wordt nog eens extra gestimuleerd omdat de wet- en regelgeving steeds meer wordt aangescherpt. Denk bijvoorbeeld aan de NIS2, de nieuwe richtlijnen op het gebied van Network en Information Security die vanuit de Europese Unie worden opgesteld’, voegt hij eraan toe. In maart 2024 zal er nieuwe wet- en regelgeving komen voor organisaties met minimaal 250 werknemers of; een jaaromzet van meer dan € 50 miljoen en een balanstotaal van meer dan € 43 miljoen. 

Samen de balans vinden tussen security en gebruikersproductiviteit

Veilige werkplekken en wet- en regelgeving moeten onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, vinden wij.  ‘Helaas bestaat 100% veiligheid niet, maar je kunt er wel naar streven door niet alleen in de juiste kennis te investeren, maar ook in bewustwordingsprogramma’s. Bovendien is er nog iets wat zowel de veiligheid als productiviteit stimuleert: zorg ervoor dat je de nieuwe cloudomgeving niet te complex maakt, zoals vaak in het verleden het geval was’, is het advies van Kenneth. Het zijn juist de complexiteiten in de ICT-infrastructuur die ervoor zorgen dat cybercriminelen meer ingangen kunnen kiezen om binnen te dringen. 

Compliant Workplace, een unieke dienst van Flowerbed

Een organisatie die Microsoft 365 wil implementeren kan bij veel IT-partijen terecht voor het leveren van licenties. Dat wil echter niet automatisch zeggen dat alle werkplekken ook compliant zijn en aan de actuele wet- en regelgeving voldoen. Daarom lanceren we een unieke oplossing: de Compliant Workplace dienst. Als Microsoft namelijk een nieuwe featureset uitbrengt, dan kan dat van invloed zijn op de mate van compliant zijn. Ook merkten we in de praktijk dat veel IT-beheerders het gevoel hebben dat updates en upgrades hen overkomt. Vanuit een platform, in een gemanagede omgeving, kunnen we de impact van dit soort momenten al in een vroeg stadium beoordelen en overzien.

Maar er is nog iets waarin we ‘anders’ willen zijn. Als er een nieuwe kwaliteits- of security update uitkomt dan rollen we dat in eerste instantie, via ons platform, uit over een selectief aantal gebruikers. Na circa drie dagen komt een grotere groep aan de beurt; de keyusers die binnen de afdelingen de belangrijkste applicaties gebruiken. Nadat iedereen tevreden is wordt, na ongeveer zeven dagen, de hele organisatie van de juiste updates voorzien. 

Binnenkort te verwachten

In onze volgende blog zullen we dieper ingaan op onze dienst Compliant Workplace. Wil je nu al meer weten over een volledige en veilige Microsoft 365 inrichting die van toepassing is op jouw branche? Neem dan contact met ons op en informeer naar onze introductiekorting.


Een veilige werkplek in de cloud? Dat vereist samenwerking!
Relevante links