Incident Response-as-a-Service: samenwerken als digitale brandweer!

Incident Response-as-a-Service: de digitale brandweer

Veel directieleden en managers willen de garantie op een goede nachtrust in een wereld van toenemende ransomware. Dus wordt hen aangeraden, ook door ons, om zoveel mogelijk preventieve maatregelen te nemen tegen cybercriminelen. Vertellen wat je allemaal moet doen is relatief eenvoudig, maar er ook voor klanten zijn als ze echt zijn aangevallen dat is wat anders.

Daarom is Flowerbed Engineering met trots een samenwerking met Resillion aangegaan om ook proactief maatregelen te kunnen nemen na een cyberaanval. Snelheid is immers geboden, als een digitale brandhaard zich voordoet…

Profiteren van een zeer ervaren Incident Response team

Resillion (voorheen Commissum, part of Eurofins Cybersecurity) is een wereldleider op het gebied van end-to-end Quality Assurance (QA) en cyberbeveiliging. Grote organisaties, maar ook Engelse ministeries en geheime diensten zijn klant bij hen.

“De hoogwaardige digitale veiligheidsdienst van Resillion bieden we nu ook bij onze klanten aan. Iedere organisatie onafhankelijk van de grootte heeft immers recht op een optimale digitale bescherming. Het is belangrijk dat we een organisatie gekozen hebben die gekwalificeerde experts in huis heeft met een bewezen track record op het gebied van incident response. Daarom zijn we verheugd over het partnership met één van Europa’s gerenommeerde Threat hunting teams”, aldus Pieter Vogelaar Sales- en Marketing Director van Flowerbed Engineering

De propositie van ons partnership

Incident Response is als managed service nu bereikbaar gemaakt voor iedereen. Klanten die er gebruik van maken kunnen rekenen op professionele hulp bij het identificeren, beoordelen en oplossen van IT-incidenten. Het gezamenlijke team bestaat uit ervaren IT-professionals die zijn opgeleid om te reageren op alle soorten IT-incidenten.

Wat er gebeurt na een incident

Een kort overzicht van activiteiten: de IT-afdeling wordt tijdelijk volledig overgenomen door het Incident Response team. Als eerste wordt alles wat nog gered kan worden veilig gesteld. Een merkonafhankelijke onderzoeksaanpak zorgt er vervolgens voor dat bewijs gevonden wordt van de cyberaanval, of het datalek, door het pad te ontdekken wat de aanvaller gebruikt heeft. Daarna worden de beveiligingsproblemen geïdentificeerd die het incident mogelijk hebben gemaakt. Een team van ervaren forensische beveiligingsonderzoekers, die zijn opgeleid in digitaal forensisch onderzoek en beschikken over een uitgebreide verzameling veiligheidsverklaringen en -machtigingen, gebruiken daar geavanceerde technologieën voor. (Vanwege veiligheidsredenen worden deze technieken niet nader toegelicht).

De digitale brandweer, preventieve en proactieve security maatregelen

Inbreuken op de cyberbeveiliging zijn zowel het grootste risico als slechtste scenario voor organisaties geworden. De directe en indirecte gevolgen van een cyberaanval of datalek kunnen aanzienlijk zijn, zoals volledige of tijdelijke uitval, aanzienlijke boetes en imagoverlies. Doordat we nu samenwerken, op het gebied van zowel preventieve als proactievesecurity maatregelen, hebben we gemeend om ons voor te stellen als ‘digitale brandweer’.

Meer weten over Incident Reponse as-a-Service?

Klik dan hier of neem contact met ons op.

Incident Response-as-a-Service: de digitale brandweer
Relevante links