Juiste beslissingen nemen als alles om je heen verandert…

Juiste beslissingen nemen als alles om je heen verandert…
Is het makkelijker of moeilijker geworden om beslissingen te nemen in een steeds digitalere wereld? Theoretisch gezien is het de bedoeling van digitale technologie dat er eenvoud en gemak ontstaat, bijvoorbeeld op het gebied van samenwerken, klantinzicht en het hebben van de juiste sturingsinformatie. Maar ervaar je dat in de praktijk ook zo?

De status van real time overzicht

Actuele, correcte en duidelijke informatie is wat iedere manager nodig heeft om juiste beslissingen te kunnen nemen. Maar hoe beoordeel je de status van jouw real time overzicht? Zolang er allerlei verschillende soorten Excel-lijstjes bestaan, e-mail nog steeds een van de belangrijkste communicatiemiddelen is en we aan collega’s moeten vragen waar (en hoe) informatie is opgeslagen, ontstaan er nog steeds veel onduidelijkheden. En op het moment dat je bijvoorbeeld een e-mail stuurt kan de informatie al verouderd zijn. Zo snel gaat het tegenwoordig. Het gevolg is dat je naar de verkeerde versie kijkt.

Teveel technologie en systemen helpen ook niet mee: er kunnen verschillende waarheden instaan, bijvoorbeeld over dezelfde klant. Op welk systeem kun je dan vertrouwen? Het kan zelfs leiden tot moeizame gesprekken met een auditor, omdat je niet duidelijk kunt aangeven welke informatie correct is.

Grip en controle?

De conclusie: als datgene wat bovenstaand omschreven is ook bij jou het geval is dan is zeker zijn dat je naar de juiste informatie kijkt uitdagend. Het is je vast weleens overkomen dat je een foute beslissing nam op basis van verouderde of onvolledige informatie. Maar er is nog iets wat het verkrijgen van grip en controle complex maakt: de toenemende hoeveelheid data.

Dashboards…

Er zijn veel IT organisaties die vertellen dat omgaan met grote hoeveelheden data eenvoudiger is geworden omdat er tegenwoordig zeer overzichtelijke dashboards te maken zijn: een grafische gebruikersinterface die in één oogopslag overzicht geeft. Toch kan ook deze technologie ook zorgen voor verkeerde beslissingen: als de data niet klopt! Dan kijk je op een prachtige manier naar onwaarheden.

Juiste beslissingen nemen als alles om je heen verandert?

Dat kan. Namelijk door de inzet van een datahub. Dat is een grote digitale verzamelbak waar alle actuele data in binnenkomt. Zodat je bijvoorbeeld altijd kijkt naar de juiste prijzen, klantafspraken of de laatste versie van je security beleid. Excelbestanden en e-mails met bijlagen zijn in veel gevallen niet meer nodig. De data klopt en we maken zeer duidelijke dashboards waarin de echte waarheid zichtbaar is.

In de digitale wereld van nu worden de juiste beslissingen alleen datagedreven genomen, niet applicatiegedreven.

Juiste beslissingen nemen als alles om je heen verandert…
Relevante links