Phishing. Het is een van de hardnekkigste vormen van cybercriminaliteit. En hoewel vrijwel iedereen weet wat phishing is en hoe het in zijn werk gaat, blijven de cijfers rondom deze vorm van cybercriminaliteit stijgen. Iedereen kan een slachtoffer worden. Daarom helpen wij om medewerkers zich bewust te maken dat zij risico lopen, maar vooral hoe ze dat risico zo klein mogelijk kunnen maken.
Cybercrime lijkt – zeker nu online werken een vast onderdeel is geworden voor veel bedrijven – de laatste tijd nog harder te groeien dan het al deed. Politie Zeeland-West-Brabant meldde onlangs dat ze in juni 2021 272 aangiftes en 52 meldingen van cybercrime hebben geregistreerd. Het gemelde schadebedrag bedroeg 719.000 euro. Een maand later, juli 2021, waren er 304 aangiftes en 40 meldingen. Dat is een stijging van 6 procent. Het schadebedrag groeide echter naar ruim 1,6 miljoen euro: meer dan het dubbele. Cijfers van de politie en het CBS die eerder dit jaar gepubliceerd werden, geven ook een duidelijk beeld. In mei 2020 werden er bijna vijf keer zoveel cybercrimes gemeld dan in mei 2019. Mei 2020 was ook de maand waarin voor het eerst in de geschiedenis meer cybercrimes dan woninginbraken werden geregistreerd.
Bewustzijn is de eerste stap
Er zijn veel vormen van cybercriminaliteit, zoals fraude via Whatsapp en ransomware. In het bedrijfsleven zien we veel phishing: emails die je proberen te verleiden om op een link te klikken, waardoor criminelen gegevens of geld kunnen stelen. Veel mensen weten dat ze niet op de link moet klikken. Maar criminelen worden steeds geraffineerder en de emails die ze versturen, zijn soms erg moeilijk van echt te onderscheiden. Toch zijn daar een aantal tips voor. Maar wat vooral helpt tegen phishingmails, is het bewustzijn van medewerkers dat ze dergelijke emails ontvangen.
Helaas hebben ook wij klanten die het slachtoffer zijn geworden van phishing. En zijn er klanten die ons vragen of we hen kunnen helpen met de beveiliging daartegen. Technische oplossingen zijn er genoeg en die leveren we graag. Maar het begint toch altijd met de medewerkers en het bewustzijn van hen. Daarom zijn we partner geworden van KnowBe4. Deze dienst is gespecialiseerd in het trainen en bewustmaken van mensen.
Continue training
Vooral hun aanpak is wat ons zo blij maakt: Geen stoffig lokaal waar je een dag lang wordt overladen met informatie. Maar online trainingen; kort, krachtig, helder en praktisch. En deze trainingen krijg je door het jaar heen, periodiek. Daarnaast levert KnowBe4 geautomatiseerd gesimuleerde phishing aanvallen. De meegestuurde link leidt naar een omgeving waarin tips worden gegeven over hoe de medewerker de volgende keer kan voorkomen slachtoffer te worden. Hierdoor train je medewerkers zo vaak en zoveel als je wilt.
Cybercrime is helaas een onderdeel van ons bestaan. Technisch kunnen we veel voorkomen, maar bewustzijn is wellicht het belangrijkste wapen tegen cybercrime. Daarmee willen we onze klanten helpen. Met KnowBe4 kunnen we daar grote stappen inzetten. Want een phishing aanval kan iedereen overkomen. Met KnowBe4 kunnen we de risico’s terugdringen.
Wil je meer weten over KnowBe4? Kijk dan even op onze pagina, of neem contact met ons op.