Beheer en security speerpunten voor CROW

Beheer en Control terug door vangrail van Flowerbed

Over de klant

CROW is één van de partijen die ervoor zorgt dat in Nederland de infrastructuur, de openbare ruimte en het verkeer en vervoer goed geregeld is. “We zijn een kennisplatform, eind jaren ’80 opgericht door overheden en partijen in de wegenbouw en verkeerstechniek. Het idee was dat op ons platform kennis kon worden uitgewisseld over innovatie en ontwikkeling, zodat niet steeds een partij van voren af aan moest beginnen. Onze belangrijkste kracht daarin is neutraliteit,” legt Glenn Polman uit. Hij is Hoofd Digitale Innovatie, een afdeling die de laatste jaren erg ontwikkeld is. “De afgelopen 5 jaar hebben we gezien dat er steeds meer tooling is ontwikkeld als het gaat om reisinformatie. Denk aan OV-apps, verkeersinformatie apps, enz. Die maken allemaal gebruik van data geleverd door vervoersbedrijven en overheden. Daar kun je niet zomaar toegang tot geven. CROW is als het ware de tussenpersoon: Op ons platform kunnen de tools geplaatst worden en de benodigde data opgevraagd. Wij zorgen voor de veilige omgeving die daarvoor nodig is. Dat doen we onafhankelijk en neutraal. Wij gaan niet over inhoud, wij zorgen alleen dat de keten van informatievoorziening mogelijk is.”

Het probleem

“Onze neutraliteit in de keten is misschien ook gelijk het zwakke punt. Veel van tools die op ons platform staan, zijn van klantpartijen. In totaal beheren we op ons platform zo’n 35 klantentools, die elk op een eigen manier werken. Wij zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van deze tools. Maar het kan zijn dat er een fout in een applicatie zit,” gaat Polman door. “Die fout moet door de klantpartij worden opgelost. Maar ondertussen moeten wij er wel voor zorgen dat de data die ermee gemoeid is, veilig blijft. Dat deden we voorheen op onze eigen servers, op ‘het ijzer’. Maar door de groei en ontwikkeling van de tools – en daarmee steeds meer data die gegenereerd en gebruikt wordt – werd het tijd om onze servers te vernieuwen. Daarbij bleek een oplossing op basis van Microsoft Azure voor ons de beste oplossing. We hadden een partij nodig die ons daarbij kon helpen. Vanuit eerdere projecten waren we al bekend met Flowerbed Engineering. Als een van de weinige partijen weten zij van de hoed en de rand als het gaat om mobiliteitsvraagstukken en het ketenbeheer daaromheen. Dus was het voor ons logisch om met hen in contact te gaan voor onze oplossing.”

We hebben inzicht en controle met Flowerbed als partner voor de lange termijn

Hoofd Digitale Innovatie

Glenn Polman-CROW

Onze oplossing

“Zoals gezegd, wilden we overstappen op een cloudoplossing op basis van Microsoft Azure. Veiligheid is een van de belangrijkste zaken voor ons, en het Azure-platform staat daar bekend om. Maar de vraag was hoe we dat goed konden inrichten. En hoe we konden zorgen dat we ook meer controle konden krijgen op het platform. Want daar schortte het voorheen ook nog wel eens aan. Zeker als je met zoveel partijen werkt, dan is beheer ontzettend belangrijk,” zegt Polman. “Flowerbed ademt beheer en control. En dat is precies wat we nodig hadden. Want naast het veiligheidsaspect, moesten we ook een oplossing voor het beheer hebben. Zeker met zoveel verschillende applicaties die op ons platform draaien. En met de nieuwe oplossingen kunnen we ook een grote stap maken met data-analyse. Dat wordt namelijk steeds belangrijker. Daarnaast hebben we ook de rest van de kantoorautomatisering bij hen neergelegd. Dat gaat dan van ons netwerk tot en met de werkplekken van onze mensen.

Het behaalde resultaat

“Met Flowerbed Engineering hebben we echt een partner gevonden voor de lange termijn, die ons niet alleen heeft geholpen met de implementatie van Microsoft Azure, maar ons ook uitdaagt. Zij hebben ons de vangrails gegeven die we nodig hebben. Het traject heeft wel wat langer geduurd als dat we beoogd hadden. Dit had mede te maken met de applicaties van onze klantpartijen en de verschillende leveranciers van onze eigen tooling. Dat zorgde ervoor dat we er veel tijd aan kwijt waren. Onze klanten hebben hier niets van gemerkt, maar het zorgde er wel voor dat andere projecten in het gedrang kwamen. Flowerbed Engineering reageerde hier gelukkig heel snel op, waardoor we de vertraging toch enigszins konden inperken. Dit was dan ook een van de redenen om nog meer met Flowerbed Engineering samen te werken. Vandaar dat zij ook de kantoorautomatisering voor ons gaan implementeren en beheren. Nu hebben we echt een omgeving staan die robuust is. Een omgeving waarbij de security optimaal is, mocht er iets mis gaan met de ontwikkeling van de verschillende apps. En we hebben een mechanisme waarmee het beheer van alle apps en de data perfect geregeld is. We hebben inzicht en controle. Dat is wat onze klanten van ons verwachten en dankzij Flowerbed Engineering is dat alleen nog maar versterkt.”